Brandveiligheid uitdagingen van een groot distributiecentrum

Vanuit een groot distributiecentrum regelt een internationaal sportkleding- en schoenenketen de bevoorrading van meer dan 500 eigen winkels. Ook de online verkoop wordt vanuit hier geregeld. Het distributiecentrum is geleidelijk gegroeid tot een aanzienlijke logistieke hub. Maar hoe blijft een faciliteit van dergelijke omvang brandveilig onder deze veranderende omstandigheden? Met Cegelec Fire Solutions. 

Deluge, Sprinklers

Nederland

Brandveiligheid bij groot logistiek distributiecentrum

Op piekdagen zijn er wel 300 mensen werkzaam in dit distributiecentrum. In ploegendiensten zorgen ze voor de opslag en handling van kleding, schoenen en accessoires van vooraanstaande merken. Het uitgestrekte gebouwencomplex met 48 laaddocks is omvangrijk (27.000 m2 bvo). Bij een brandalarm wordt alles ontruimd, want de veiligheid van het personeel staat voorop. 

Uitbreiding en toenemende brandrisico's

Dit distributie voor deze keten is gestart in één pand, maar is vervolgens enorm gegroeid. Er kwamen steeds meer kantoren, machines en processen bij. Na het samenvoegen van twee vrijstaande hallen was verdere uitbreiding binnen het bestaande pand de volgende stap. Om ruimte te bieden aan de groeiende activiteiten, verrezen op diverse plekken tussenverdiepingen en werkbordessen. Met de groeiambities namen ook de brandrisico’s toe. Naast de kartonnen dozen en houten pallets vormen de machines en de transportmiddelen de grootste brandrisico’s.

Grote sprinklerinstallatie 

Wij kennen de brandrisico’s van dit distributiecentrum tot op de vierkante meter. De dubbele brandmeld- en sprinklerinstallatie (één per hal) is door ons ontworpen en door ons geïnstalleerd. De brandstoftanks zijn voorzien van deluge sprinklers. Het tweewekelijks testen van de sprinklerinstallatie wordt intern gedaan. 

Korte lijnen met Cegelec 

Wij zijn als vaste partner al bijna 20 jaar een bekende partij voor deze organisatie, ook voor onderhoud. Er is goed contact en korte lijnen. Wij leveren wat beloofd wordt en heeft uitgebreide expertise om de onderneming op de hoogte te houden van relevante wetgeving. Dit is voor deze organisatie cruciaal, zodat ze verstandig kunnen investeren. 

Slimme en geldbesparende maatregel 

Zo mochten wij deze organisatie adviseren over het uitbreiden van de e-commerce afdeling. Omdat een vloerdeel werd ingebouwd, moest ook de sprinklerinstallatie worden aangepast. Ons voorstel omvatte grotere aanvoerleidingen en een brandwerend gordijn om eventuele rook onder het gordijn te houden en primair alleen de sprinklers op het bgg-deel te activeren. Met dit voorstel kwam deze sportkleding- en schoenenketen veel voordeliger uit. 

Proactief meedenken

Onze proactieve houding wordt dan ook gewaardeerd. Zo hebben wij deze organisatie vooraf geïnformeerd over een nieuwe richtlijn, de TB-80 keuring. Deze ingrijpende richtlijn vereiste het opsturen van sprinklerkoppen en -leidingen om te laten keuren. Ook melden wij proactief wanneer bepaalde onderdelen van de sprinklermeldcentrale vervangen moeten worden. Zo voorkomen wij dat onze klanten voor verrassingen komen te staan.

Meteen aan de slag 

Wij zijn in ieder geval erg tevreden over onze samenwerking. En dat is wederzijds. We weten wat we aan elkaar hebben zonder zorgen voor later. Ook operationeel werken we goed samen. Wij zetten vaste monteurs in die bekend zijn met de situatie, waardoor zaken niet telkens opnieuw uitgelegd hoeven te worden. Het water wordt intern afgetapt waardoor we direct aan de slag kunnen. Logistieke efficiëntie blijft een topprioriteit voor de organisatie, en wij zijn blij dat we hieraan kunnen bijdragen! 

Logistiek, Retail & Gebouwen