Sprinkler

Een betrouwbaar blusmiddel voor iedere situatie

Van kantoorruimte tot productiehal en van opslagruimte tot parkeergarage; Cegelec biedt u de optimale oplossing. Sprinkler systemen worden gebruikt als een betrouwbare automatische brandbestrijdingstool. In alle gevallen is het systeem gericht op het minimaliseren van brand- en waterschade, of het voorkomen van het uitbreiden van een brand (ESFR).

Een sprinklerbeveiliging die aangepast is aan de brandbelasting is ook het meest doeltreffende hulpmiddel van de brandweer voor een vlotte en ongecompliceerde interventie. Sprinklersystemen detecteren vuur en ontladen water enkel waar het nodig is.

De efficiëntie van de sprinklerbeveiliging blijkt uit de statistieken die aantonen dat 75% van de branden in bedwang worden gehouden door minder dan 5 sprinklers en 95% van de branden door minder dan 25 sprinklers. De resterende 5% is omwille van de hogere brandbelasting die meer sprinklers doet functioneren of omwille van het inwerkingtreden van een deluge systeem.

Omdat iedere situatie specifieke noden, mogelijkheden en beperkingen kent, biedt Cegelec telkens een aangepast advies en ontwerp op maat.

Natte sprinklerinstallaties

Natte sprinklersystemen zijn veruit de meest gebruikte sprinklersystemen. Dit wil zeggen dat het leidingsstelsel tot aan de sprinklers is gevuld met water. Wanneer er brand gedetecteerd wordt, gaat de dichtstbijzijnde sprinkler direct sproeien.

Natte sprinklerinstallaties worden vaak gebruikt in kantoren, hotels, winkelcentra, opslaggebouwen,… Natte installaties die in de buitenlucht staan, moeten vorstvrij blijven. Dit kan door de leidingen te isoleren.

Droge sprinklerinstallaties

Droge systemen zijn geschikt voor gebouwen of zones waar vorstgevaar dreigt. In plaats van water zijn de leidingen gevuld met lucht welke onder druk staat. Zodra de eerste sprinkler in werking treedt, daalt de luchtdruk en wordt het water in de leidingen toegelaten.

Pre-action installaties

Pre-action systemen zijn droge systemen ontwikkeld voor toepassingen waar waterschade tot het minimum beperkt moet blijven en onnodige actie van de sprinkler moet voorkomen. Het betreft hier vooral gebouwen met kostbare machines, apparaten of inventarissen zoals computerruimtes en musea. Bij een pre-action systeem zijn in het beschermde gebied hitte- en/of rookmelders geplaatst. Bij een melding geeft de installatie een signaal aan de automatische afsluiter door om water in de sprinklerleidingen toe te laten. Het water blijft echter in de leidingen tot een van de sprinklers in werking treedt.