Uniek en innovatief branddetectie- en blussysteem bij Renewi

Bij Renewi, een waste-to-product bedrijf, staat brandveiligheid voorop. Onlangs is dan ook geïnvesteerd in een uniek, state-of-the-art brandveiligheidssysteem in de sorteerhal in Puurs.

03 augustus 2017

Uniek en innovatief branddetectie- en blussysteem bij Renewi

Broei van tijdelijk opgeslagen afval, in afwachting van verdere sortering en voorbehandeling, kan samen met hoge temperaturen ervoor zorgen dat er bij afvalbedrijven branden ontstaan.

Om het veiligheidsbeleid kracht bij te zetten, investeerde Renewi ruim 1 miljoen euro in een nieuw brandveiligheids- en automatisch blussysteem op zijn locatie in Puurs. Het unieke detectiesysteem scant de sorteerhal elke twee minuten preventief op mogelijke branden of broeihaarden. In kritieke situaties blust het systeem automatisch met grote bluskanonnen, die met maar liefst 1.300 liter water per minuut gericht op de brand/broeihaard kunnen spuiten.

Cegelec Fire Solutions installeerde een gecombineerd systeem dat volledig automatisch de (broei)branden detecteert en blust. Dit systeem is het eerste in de Benelux dat gecombineerd wordt toegepast. (Detectie via Infrarood en automatisch blussen met waterkanonnen, ook wel blusmonitoren genoemd). Het detecteren gebeurt door middel van 4 Infraroodcamera’s welke per scan een gebied van 3×3 meter scannen en hierbij de temperatuurverhoging bewaken in een gebied van 1m². Wanneer er een verhoogde temperatuur wordt gemeten zal deze een vooralarm geven en wordt de klant per sms gealarmeerd. Wanneer de temperatuur nog verder stijgt zal het systeem een ontruiming in gang zetten en vervolgens de brand automatisch via de blusmonitoren blussen. De kracht van de blusstraal slaagt de bovenlaag van het afval weg en zo kan het water dieper doordringen in de afvalberg.

Cegelec Fire Solutions installeerde nog een bijkomende systeem met een 5de infraroodcamera boven de lopende band van de shredder. Deze scant continu het uittreden. Bij verhoogde temperatuur zal de band automatisch worden stilgelegd, de afsluiter automatisch worden geopend en de brand wordt vervolgens door 3 sprinklers geblust.

Wim Geens, Managing Director Renewi Commercial Belgium: “Onze doelstelling is om het brandrisico tot een minimum te beperken en als er toch een brand uitbreekt, dit zo snel en veilig mogelijk te kunnen beëindigen. De komende week zal aan het systeem de laatste hand worden gelegd, waarna nog externe goedkeuring van de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding (ANPI) volgt.”

Projecten